Felhasználói menü:

Tájékoztató az OLM honlapon szereplő mérési adatok minőségéről

Közzététel: 2017.01.30.

KÖZLEMÉNY

Ezúton tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy Magyarországon kizárólag az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) végez folyamatos légszennyezettségi méréseket. A riasztások elrendelése az automata mérőhálózat adatai alapján történik, ami országosan mintegy 50 db automata mérőállomást jelent.

A mérőállomásokról érkező adatok adatkezelője a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ, az adatok hivatalos oldala a www.levegominoseg.hu. A légszennyezettségi adatok bárki számára nyilvánosak, azonban átvételükhöz az adatkezelő hozzájárulása szükséges!

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a levegominoseg.hu oldaltól eltérő közlésekért semmilyen felelősséget nem vállalunk! Egyes légszennyezettségi állapotot megjelenítő magánszolgáltatók közlései, ábrázolásai megtévesztőek lehetnek még akkor is, ha az OLM adatokra hivatkoznak.

A különböző grafikus megjelenítések gyakran félrevezetőek az adatok hibás értelmezése miatt.

 

Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ

(az Országos Meteorológiai Szolgálat osztálya)


Közzététel: 2015.08.06.

Az OLM honlapon megjelenített mérési adatok a manuális, illetve az automata mérőhálózatból származnak. A manuális mérőhálózat adatai ellenőrzés (validálás) után negyedévente kerülnek frissítésre az oldalon. Az automata mérőhálózatból származó adatok automatikusan, órás frissítéssel kerülnek a honlapra.

Az automata mérőhálózat legfrissebb értékei előzetes adatok, melyek kizárólag tájékoztató jellegűek, azokból hosszútávú következtetéseket levonni nem lehet. Ezek az adatok közvetlenül a mérőállomásokról érkeznek és automatikusan kerülnek a központi adatbázisba, majd onnan a weblapra. Automatikus szűrésen keresztülmennek, de végső ellenőrzésen ekkor még nem esnek át. Az adatok ellenőrzése (validálása) havonta történik, majd végleges ellenőrzésükre évente kerül sor. Validálás során az adatsorok változhatnak. Amennyiben nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályokban megkövetelt adatminőségi előírásoknak, azok korrigálásra, illetve érvénytelenítésre kerülnek az adatbázisban. A nem megfelelő minőségű adatok keletkezésének oka lehet pl. műszer meghibásodás, kommunikációs hiba, kalibrálás. A honlapon található értékelések a végleges validáláson átesett adatokból készültek.

Az egyes komponensekre vonatkozó egészségügyi határértékek, tájékoztatási- és riasztási küszöbértékek, stb. szintjéről és azok számításáról a 4/2011 (I.14.) VM rendelet rendelkezik, melynek megfelelően a különböző komponenseket különböző számítási módszerek, illetve különböző átlagolási időszakok szerint lehet a határértékekhez hasonlítani.

Published: 2017. január 30. 11:25:21