Felhasználói menü:

Általános tájékoztató az LRK által szervezett összehasonlító mérésekről

Aktuális programjaink
http://www.levegominoseg.hu/esemenyek


6/2011. (I. 14.) VM rendelet 8. § felhatalmazása alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat, Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) került kijelölésre

   - a helyhez kötött légszennyező forrás kibocsátásának ellenőrzését végző szervezetek
   - a levegőterheltségi szint mérését végző szervezetek
számára rendezett intézménylaboratóriumi körmérések szervezésére és lebonyolítására.

Egységünk több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik ilyen jellegű mérések rendezésében, valamint nemzetközi kötelezettségeinknek eleget téve az LRK mérőcsoportja évente részt vesz a nemzeti referencia laboratóriumok számára rendezett összehasonlító mérési gyakorlatokon immissziós mérési tartományban.
Értékelési módszerünk kialakítása során a nemzetközi gyakorlatot és a vonatkozó szabványokat vettük figyelembe.

A mérések menete
Az általunk rendezett laboratóriumi körmérések során a mérési programot nem adjuk meg, mindössze a vizsgálandó komponenseket és mérési tartományokat.
A résztvevők rácsatlakoznak a közös gázelosztó rendszerre, így valamennyien ugyanazt a koncentrációjú mérendő gázkeveréket kapják. 
A helyszínen biztosítunk áramfelvételi lehetőséget, de a méréshez szükséges műszerekről, segédberendezésekről, csővezetékekről, eszközökről és csatlakozószerelvényekről a résztvevőknek kell gondoskodniuk!

A cél az, hogy a résztvevők a vizsgálandó gázkeveréket minél pontosabban megmérjék, referenciául az LRK műszerei szolgálnak.
Az adott koncentrációjú gázkeverék meghatározott ideig kerül kiadásra (mely elegendő az állandósult állapot eléréséhez). A körméréseket megelőzően biztosítjuk a résztvevők számára a szükséges időt műszereik bemelegedéséhez és ellenőrzéséhez.

Emissziós körmérések során a mérőcsoportoknak maguknak kell feljegyezniük a műszereikről leolvasott értékeket és a rendelkezésükre bocsátott adatlapon kell jelenteniük, míg immissziós körmérések esetén az adatok gyűjtését az LRK adatgyűjtő egysége végzi és az ebből származó adatokkal kell elvégezni a mérőcsoportoknak a további számításokat.

Az értékelés során a mért értékeken kívül az ezekhez társított kiterjesztett mérési bizonytalanság értékét is jelenteniük kell a résztvevőknek, mivel e két mennyiség együttesen eredményezik a mérési eredményt és határozzák meg a végső értékelést!
A mérési bizonytalanság megadására és az utólagos korrekciók elvégzésére elegendő időt biztosítunk a résztvevők számára (általában a mérés napjától számított 2-4 héten belül kell ennek eleget tenniük).

Az LRK évente mindössze 1 emissziós és 1 immissziós laboratóriumi körmérést rendez! Erőforrásaink és egyéb kötelezettségeink nem teszik lehetővé további alkalmak lebonyolítását.
A körmérésre fordítandó idő - a szükséges előkészületek figyelembevételével - emissziós esetén 1 nap, immissziós esetén 1 hét (ez utóbbi nem igényli a résztvevők folyamatos jelenlétét). 
A jelentkezők számának függvényében tervezzük meg a mérési napokat, ill. heteket, mivel kapacitásaink mindössze max. 4-5 mérőcsoport jelenlétét teszik lehetővé (a résztvevő műszerek típusának és a vizsgált komponensek számának függvényében), így kb. 2-3 héten keresztül biztosítunk lehetőséget az egyes körméréseken való részvételre.

Jelentkezés
A korábbi években rendezett programjainkon résztvevőknek automatikusan értesítést küldünk e-mailben a körmérésekkel kapcsolatos aktualitásokról, illetve honlapunkon is közzétesszük a hirdetményeket a levegominoseg.hu címen. 

Helyszín
Az immissziós körmérések során a mérésben résztvevő műszerek a laboratóriumban kerülnek elhelyezésre.

Az emissziós körmérések során a résztvevők a külső mintaelosztóra csatlakoztatják gázelemzőiket, szükséges csatlakozó: 1/4" Swagelok.


Mérőbuszok elhelyezésére szolgáló parkoló

 


Mintaelosztó, 1. kép

 


Mintaelosztó, 2. kép


Swagelok csatlakozó, 1. kép


Swagelok csatlakozó, 2. kép


Swagelok csatlakozó, 3. kép


Amennyiben Ön is szeretne mérési gyakorlatainkról értesülni vagy korábbi elérhetőségeiben változás állt be, kérjük, töltse ki letölthető előregisztrációs űrlapunkat vagy az aktuális programjainknál megtalálható online űrlapot. 
Az adatlap mindössze adatfelvételi, adategyeztetési célokat szolgál, ami nem kötelez semmire, így nem egyenértékű a körmérésre való hivatalos jelentkezéssel sem (a jelentkezéseket csak a hivatalos kihirdetést követően fogadjuk, és csak akkor tekintjük érvényesnek, ha a megrendelés tartalmazza valamennyi általunk kért adatot).


Kéréseivel, kérdéseivel az alábbi elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésére:

Országos Meteorológiai Szolgálat
Megfigyelési Főosztály
Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ

kapcsolattartó: Dézsi Viktor, osztályvezető
e-mail: dezsi.v @ met.hu
tel: 1 / 346-4878

kapcsolattartó: Paulik Szabina
e-mail: paulik.sz @ met.hu
tel: 1 / 346-4602

Published: 2019. október 9. 16:03:58